top of page

Informații utile despre saltelele ortopedice

Află ce spun experții în dormit despre cum să-ți inbunătățești calitatea somnului

Actualizată în: 3 iul. 2020

Un somn liniștit și confortabil este rezultatul alegerii unei saltele corecte. Deseori, cînd achiziționăm o saltea nouă nu luăm în considerație mulți factori, cum ar fi poziția din timpul somnului, înălțimea și fermitatea necesară, etc. De aceea, atunci cînd procurăm o saltea nouă nu trebuie să uităm să ținem cont de unele caracteristici. Principala caracteristică pe care trebuie să o luăm în considerare este duritatea saltelei.



Duritatea saltelelor ortopedice
Duritatea saltelelor ortopedice

Duritatea saltelei necesară unei persoane diferă în funcție de poziția de somn și prezența problemelor de spate. Saltelele cu o duritate înaltă sunt saltelele cu arcuri bloc Bonell și saltelele din poliuretan. Acestea au densitatea de 25-28kg/m3 și oferă o poziție corectă a coloanei vertebrale. Saltelele tari sunt recomandate persoanelor care preferă să doarmă pe spate și celor care au probleme de spate. Saltelele medii sunt saltelele superortopedice și saltelele cu arcuri individuale Pocket. Acestea oferă un confort maxim în timpul somnului și au o densitate cuprinsă între 28-35kg/m3. Saltelele cu o duritate medie sunt perfecte pentru toate persoanele, indiferent de poziția de somn și problemele Printre saltelele medii-moi se numără saltelele Memory+Poliuretan și saltelele Memory+Arcuri. Acestea au la bază spumă de poliuretan sau arcuri Bonell, iar deasupra un strat de 5 cm de memory. Densitatea acestor saltele este de 28kg/m3 pentru stratul de poliuretan/arcuri și 50kg/m3 pentru statul de memorie. Saltelele cu o duritate mediu-moale se potrivesc persoanelor ce dorm pe burtă sau pe o parte. Saltelele moi sunt saltelele memory roll up ce pot fi folosite ca toppere pentru saltea. Acestea au densitatea de 50kg/m3 și sunt recomandate persoanelor ce dorm pe o parte și nu au probleme de spate. În niciun caz nu alege o saltea foarte tare sau una prea moale. O saltea cu o duritate foarte înaltă  poate provoca dureri de spate, șold și umeri, iar una extrem de moale nu va susține corect coloana vertebrală și va provoca rigiditate și dureri de spate.

Actualizată în: 2 iul. 2020

În primele luni de viață, bebelușul își petrece în jur de 18 ore pe zi dormind. La fel ca și pătuțul copilului, salteaua reprezintă o achiziție foarte importantă. Aceasta trebuie să fie fermă și să se potrivească perfect cu dimensiunile patului. Cele mai importante caracteristici ale unei saltele pentru bebeluș sunt duritatea, dimensiunea corectă, aerisirea adecvată, protecția împotriva acarienilor și nivelul de îngrijire.


Saltele pentru bebelusi - Caracteristici
Saltele pentru bebelusi - Caracteristici

- Duritatea saltelei reprezintă un criteriu important pentru sănătatea bebelușului. Alegerea unei saltele mai ferme este foarte utilă pentru dezvoltarea copilului, deoarece duce la menținerea corectă a corpului copilului. În momentul alegerii durității presează salteaua cu mîna, iar dacă salteaua nu se adaptează mîinii tale și revine rapid la forma inițială atunci aceasta este perfectă pentru bebelușul tău. - Dimensiunea saltelei este la fel de important ca și duritatea acesteia. Dimensiunea saltelei trebuie să se potrivească perfect cu dimensiunile patului, astfel încît să nu ducă la deformarea și deteriorarea saltelei. Dacă salteaua este prea mare atunci nu va încăpea în pat, iar dacă salteaua este mai mică atunci va apărea spațiul liber între pat și salteaua poate duce la sufocarea copilului. - Aerisirea adecvată a saltelei reprezintă eliminarea/evitarea umedității și a mirosurilor neplăcute. De asemenea, trebuie de atras atenția la circulația aerului în interiorul saltelei. - Protecția saltelei împotriva acarienilor și alergiilor este la fel un criteriu de bază pentru orice saltea, inclusiv cea a bebelușului. O saltea ce are aceste calități îți va proteja copilul tău împotriva alergiilor. - Nivelul de îngrijire a saltelei este reprezentat de husa saltelei. O saltea îngrijită este o saltea curată. Dacă husa saltelei este detașabilă atunci va fi ușor să o speli ori de cîte ori va fi nevoie, iar dacă husa saltelei este nedetașabilă cel mai convenabil ar fi achiziționarea unei huse de protecție sau unei huse impermiabile. Aceasta va putea asigura curățenia saltelei și durabilitatea acesteia. Cele mai bune saltele pentru bebelușul tău pot fi saltelele din poliuretan sau saltelele cu arcuri ce au o înălțime de maxim 15 cm.

Actualizată în: 25 iun. 2020

Calitatea și îngrijirea saltelei reprezintă un rol important pentru sănătatea noastră. O saltea îngrijită ne va oferi confortul pentru o perioadă lungă de timp, de aceea un factor important este achiziționarea unei protecții pentru saltea.

Husa de protecție a saltelei trebuie să fie confecționată din materiale calitative, tratate împotriva acarienilor și anti-alergice. La fel, trebuie să regleze temperatura corpului și să absoarbă umiditatea.


Huse de protectie pentru saltelele ortopedice
Husa de protectie pentru saltea

De obicei, aceasta are forma unui cearșaf, fiind prevăzută la capete cu cîte un elastic, pentru a permite fixarea saltelei. De asemenea, sunt huse care sunt dotate cu elastic de jur împrejur sau huse cu fermoar ce acoperă întreaga saltea. După dorință, poți opta pentru husă simplă sau una impermiabilă.


În cazul în care alegi o husă simplă, ar fi de dorit să optezi pentru una rezistentă, ce asigură căldură în perioada rece a anului și este matlasată, cusută pe toată suprafața în casete mici. Iar în momenul în care ai copii mici sau vreai să protejezi salteaua de lichide și pete nedorite, ai putea alege o husă impermiabilă.


Nu uita, o protecție adecvată mărește durata de viață a saltelei cu circa 50%, o apără de pete, praf și umezeală.


Produse conexe

bottom of page